mandag den 30. maj 2011

Status på ynglefugleoptællingerne

I dag startede jeg igen op på registreringen af ynglefuglene mellem Melholt og Stensnæs efter at optællingen for ca 10 dage siden viste, at der ikke var kommet gang i bl.a. ternerne. Pausen bar frugt. Havterner ligger på rede både ved Gerå og Asaa - fik registreret et antal reder syd for Gerå mole i dag, men et hastigt stigende tidevand gjorde, at jeg ikke kunne nå alle sandbanker.
Krebsehavet har ikke mange ynglende vadefugle. Ræv er sikkert en af årsagerne.


Og netop vandstanden ser ud til at være til ternernes fordel. Sidste tælling viste, at ræv og mink har kunnet gå ud på bankerne nord for Asaa efter en periode med næsten tørlagt vade. De sidste par uger har der derimod blæst en hård vind fra vest og skubbet vand ind i Kattegat, så vandstanden selv ved lavvande har været høj og har isoleret sandbankerne. Dermed også afholdt rovdyrene i at kunne nå derud. For de er der stadig. I dag blev en ræv set fouragerende lige syd for Asaa på strandengene kl. 9, så mon ikke tendensen med ringe ynglesucces for Rødben og Viber, som det blev set nord for havnen, også holder stik syd for? Det område er ikke optalt endnu.

Jeg fik taget området fra Gerå mole og til ud for Hou Skov, og især en stor strandeng med græssende heste havde vadefugle. Et par klyder var meget aktive for at holde stort set alt hvad der bevægede sig væk fra strandengen og grunden til det, fik jeg også svar på. De havde to store unger, som fulgte den ene forældre fugl, som iøvrigt havde sit hyr med at holde en aggressiv Vibe væk. Ellers lå min. 3 Klyder på rede på en sandbanke og to klyder varslede ivrigt. Klyderne, som har vist tegn på koloni lige syd for Asaa havn, ser derimod ud til at være opgivet.
Rødben ser ud til at være mere aktive ynglende syd for molen end de var nord for Asaa havn. Måske er den højere vegetation pt forklaringen til større succes?
Engrylen - som tidligere havde en lille bestand på denne strækning, fandt jeg ikke. Lokaliteten ligner eller sig selv fra tidligere, men der er nok efterhånden tyndet så meget ud i bestanden, at de sandsynligvis er gone forever.
Engpiber bliver registreret lige som også Gul Vipstjert og hvad der ellers kan være langs kysten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar