Cambodia 2012


CAMBODIA
2012

En side om en Cambodia-rejse. 

Cambodia er et uland, og selv om der i disse år myldrer med turister ind i dette land, klemt mellem Laos, Vietnam og Thailand, virker det til trods for den omfattende turistindustri også som et uland.
Siem Reap er med verdens største religiøse område, Angkor templerne, magneten der samler alt hvad der kan gå og kravle af udlændinge i Cambodia op, og byen er de sidste år eksploderet i vækst og fremstår nu som et turistparadis hvad angår hoteller og restauranter i alle standarder og prisklasser. Her kan man få/købe - næsten - alt, og der er næsten heller ikke den service, der ikke udbydes.
Oriental Pratincole. 
1 ud af nok 50 som kunne ses i marsken ned mod Tonle Lap søen.
Jo godt nok inkluderer det også fugleture rundt i landet - der findes nemlig et selskab, som har specialiseret sig i at vise Cambodias fuglemæssige perler for eventyrlystne fuglekiggere. MEN med ét selskab og teorien om udbud og efterspørgsel, så giver sådan et monopol kronede dage for folkene i selskabet og knap så kronede dage for kunden. Økonomisk set! Det vender jeg tilbage til.
At se på fugle i Cambodia har været det vanskeligste af de lande jeg hidtil har besøgt. Her er grundene:

1. Varmen. Mellem kl. 9 og 10 om formiddagen har heden taget over fra den varme morgen, og det er næsten umuligt at bevæge sig rundt for at se på fuglene. De er iøvrigt også forsvundet ind i det køligere løv og man ser forbavsende få fugle i heden. Man kan se på fugle fra ca. kl. 6-9 og igen 16.30-18.15.

2. Manglende information/ manglende fugle"turist"industri. Enkelte lokaliteter er kendt, men meget er endnu uopdaget. Der findes kun et selskab som arrangerer ture og som ved noget om fuglene. Fugle er ikke i cambodianernes bevisthed som noget man kan opleve. Kun som noget der kan spises! Så man får heller ikke noget ud af feks at spørge befolkningen om vej til Bengal Florican. De ved ikke hvad det er for en fugl, selv om deres by er "kendt" for denne meget fåtallige art blandt ornitologer.

3. Guidede ture/selvguidet ture. Man kan komme til de kendte lokaliteter med det eneste selskab, som arrangerer ture. En tredages tur for bl.a. at se Giant Ibis og White-shouldered Ibis koster med dette selskab 900 usd, ca. 5000 kr. Det er meget, når man samtidig sammenligner med prisniveauet i Cambodia. Men de har rettighederne til områderne og det er møjbesværligt selv at arrangere transport og overnatning de pågældende steder. Jeg måtte opgive ibiserne - kunne komme til en landsby 1 times kørsel fra deres opholdsted, men kunne ikke vide, om jeg så havde transportmulighed det sidste stykke vej. Turen op til landsbyen ville forøvrigt tage 6 timer.

Knob-billed duck.
Fra marsken syd for Kompong Thom.
4. Manglende fugle. Man ser faktisk ikke ret mange arter, hverken når man bevæger sig rundt i byerne eller set fra bussen ude på landet. Jeg tror man i mange år har drevet jagt på alt, for at få stillet sulten. Den lange borgerkrig gav madmangel og en landsby begyndte feks. at spise store edderkopper, hvilket den dag i dag, stadig er på byens menukort. På vej til Phnom Penh, lagde jeg mærke til vejboder med slagtede ænder. De lignede Knob-billed Duck, og området vi kørte igennem havde vådområder, så det kunne være sandsynligt. Man ser heller ingen hejrer i de mange damme langs hovedvejene, som man ellers ville se, hvis man feks havde været i Indien. Skovene skulle til gengæld være fyldt med fugle i nordcambodia og Cardemoms Mountains i syd. Om man har kunnet lade fuglene være i fred i de områder pga de mange miner, som stadig findes fra Khmer Rouge-tiden, eller det skyldes lavere befolkningstæthed, ved jeg ikke. Det lykkedes dog også for mig at se en række arter ved et vådområde, så helt tomt er der ikke. Men generelt overraskende få fugle, fra få arter.

Marsken syd for Kompong Thom. 
De 15-20 km derud kan kun foregår med scooter, da vejen er i 
en meget dårlig forfatning. Men super-område!
Vil man til Cambodia for at se på fugle, skal man ikke gøre det alene. Det er simpelthen for dyrt og besværligt. En gruppe kan gøre det væsentligt billigere ved at leje firhjulstrækker og chauffør. Jeg fik dog set fugle i Cambodia, selv om det langt fra var på det aktivitetsniveau, jeg havde regnet med på forhånd. Men der kommer nok til at gå nogle år, før der er etableret en form for økoturisme i landet og før det så kan betale sig at se de store fuglemæssige seværdigheder ude i landskabet.

De få obs fra turen kan ses længere nede.Rejseplan:

Der er ingen direkte fly til Cambodia, men landet er let at nå fra nabolandene. Fra både Bangkok (Thailand) og Kuala Lumpur (Malaysia) findes relativt billige flyforbindelser med Air Asia. Man kan flyve til Siem Reap eller Phnom Penh.

Det er også muligt at tage en bus til grænsen Thailand-Cambodia og en ny busforbindelse på den cambodianske side. Denne fremgangsmåde er dog noget tidskrævende! Flybilletten Ålborg - Kuala Lumpur er fundet ved at søge på Momondo.Jeg valgte følgende rute:

Udrejse
26/2  Ålborg - København 13.15 - 13.05 Cimber Sterling
26/2  København - Doha 14.55 - 23.00 Qatar Airways
27/2  Doha - Kuala Lumpur 01.05 - 13.50 Qatar Airways

Overnatning i Kuala Lumpur

28/2  Kuala Lumpur - Siem Reap 06.50 - 07.50 Air Asia

Hjemrejse
13/3  Phnom Penh - Kuala Lumpur 8.35 - 11.15 Air Asia

Overnatning i Kuala Lumpur

14/3  Kuala Lumpur - Doha 21.10 - 23.55 Qatar Airways
15/3  Doha - København 01.45 - 06.30 Qatar Airways
15/3  København - Ålborg 08.00 - 08.50 Cimber Sterling

Pris: Ålborg - Kuala Lumpur retur kr. 6067. Kuala Lumpur - Siem Reap kr. 619. Phnom Penh til Kuala Lumpur kr. 570. 


Visum:

Kan fåes ved ankomsten i lufthavnen eller grænseovergangen. I lufthavnen koster et visum $ 25. Man skal medbringe et styk pasfoto og en fotokopi af passet. Der sidder ca. 13 uniformerede toldere ved siden af hinanden i lufthavnen og ordner papirarbejdet med visaet. Det går hurtigt, men virker også en anelse komisk med de mange sagsbehandlere, som alle har en arbejdsopgave med eens visa.


Valuta: 

Møntenheden i Cambodia hedder Riel (khr) og pr. 16/2 2012 er 100 dkk = 70.588 khr. Us-dollars er et godt supplement til kreditkortet, da det kan være meget svært, at hæve penge fra kortene, udenfor de få turistområder. 100 usd = 400.000 khr. Se kurser på Oanda. Dollars bliver forøvrigt brugt mere, end jeg regnede med på forhånd. Mange steder opgives priserne i dollars og de er lette at betale med. Selv hæveautomaterne spytter dollars ud!

Overnatning:

Kuala Lumpur: Hotel Chinatown 2 - ca. 110 kr pr. nat m. morgenmad
Siem Reap: Antanue Angkor Villa - ca. 200 kr pr nat m. morgenmad - virkelig godt hotel!
Kompong Thom: Arunras Hotel - ca. 40 kr pr nat u. morgenmad
Phnom Penh: Capitol Guesthouse - ca. 35 kr pr nat u. morgenmad
                       Blue River Hotel - ca. 170 kr pr nat m. morgenmad

______________________________________________________________________________

Observationer af fugle:

Som tidligere nævnt er Cambodia ikke et let land at se på fugle i. Derfor blev det også kun en lille del af denne tur for mig. Nedenfor er observationerne for enkelte dage, hvor jeg gjorde lidt mere ud af fuglekigningen. 
Zebra Dove, Siem Reap


Siem Reap 3/3

Chinese Pond-Heron 7
Eastern Cattle Egret 24
Little Egret 2
Bronze-Winged Jacana 3
Red Collared Dove 2
Zebra Dove 6
Asian Palm-Swift +100
Blue Rock Thrush, Angkor Wat
Indian Roller 2 (Indian roller er meget mørk hernede og virker næsten sort på afstand. De første jeg så tog jeg for at være Dollarbirds, selv om biotoperne var helt forkerte for den art. Senere så jeg ellekragerne tættere på, og kunne se at det altså var denne art, bare i en meget mørk udgave).

Black Drongo 7
White-Winged Magpie 2
Brown Shrike 3
Long-tailed Shrike 1
Scaly-breasted Munia 4
Eastern Yellow Wagtail 3
Common Myna +20
Black-Collared Starling 6
Indochinese bushlark 4
Eastern Stonechat 8
Pied Bushchat 3
Barn Swallow +100
Common Tailorbird 4


Kompong Thom 7/3, marsken ca. 15-20 km syd for

Lesser Whistling-duck 90
Comb Duck 7
Spot-billed Duck 2
Common Kingfisher 1
Fruit Bats, Kompong Thom
White-Throated Kingfisher 1
Blue-Tailed Bee-Eater 10
Asian Palm-swift +10
Spotted Dove 5
Pintail Snipe 2
Common Redshank 40
Marsh Sandpiper 14
Common Greenshank 90
Green Sandpiper 25
Wood Sandpiper 10
Temmincks Stint 25
Long-toed Stint 14
Black-Winged Stilt 20
Bluethroat, Kompong Thom
Little Ringed Plover 15
Oriental Pratincole +50
Pasific Golden Plover 16
Grey-Headed Lapwing 1
Gull-Billed Tern 20
Eastern Marsh-Harrier 11
Hen Harrier 1 (vel ikke helt normal på disse kanter?)
Black-Shouldered Kite 4
Darter 5
Great Commorant 4
Little Egret 25
Great Egret 6
Chinese Pond Heron, Kompong Thom
Grey Heron 2
Purple Heron 4
Chinese Pond Heron 20
Black Drongo 6
Large-Billed Crow 5
Bluethroat 12
Pied Bushchat 2
Asien Pied Starling 2
Barn Swallow +100
Striated Grassbird 14
Plain Prinia 3
Manchurian Reed Warbler 4
Oriental Reed Warbler 8
Dusky Warbler 2
Red-throated Pipit 14
Eastern Yellow Wagtail 6
Red Avadavat 100
+ flere ubestemte


Cambodia 2003.