søndag den 3. juli 2011

Weekend-tip!.................... opdateret 5. juli

Sommeren er over os og har man mulighed for at tage nogle få dage væk, kommer her et overkommeligt rejsemål hvis man vel og mærke har bil: Berlin! 
Drosselrørsanger, Linum.
Ud over alle de sædvanlige attraktioner, som Berlin byder på, er storbyen og landskabet omkring den et besøg værd set med fuglebriller. Vandrefalke yngler med ca. 4 par i byen og det ene af parrene yngler på Rotes Rathaus nær Alexanderplatz. Jeg har stået oppe i Fernsehturm og set vandrefalken udenfor panoramavinduerne - i øjenhøjde i stor højde! Lille Skrigeørn yngler også i Stor-Berlin, lige som Sort Stork findes i nærheden. Dværghejre ses af og til inde i byen og oddere og bævere boltrer sig i byens mange kanaler og søer. Vildsvin er en plage i mange områder, hvor de hærger kolonihaver og de ses ret tit som trafikdrab på motorvejen. Der findes nok ingen by i Tyskland med større biotopsdiversitet end netop Berlin og derfor de mange arter.

Har man fået nok af museer og andre seværdigheder, kan det anbefales at tage ud af byen og besøge nogle af de glimrende lokaliteter, som findes i nærheden. Jeg vil nævne een som er besøg værd - har været der til aften, selv om vi også er ramt af "københavner-uvejret" i Berlin og derfor har haft noget nær konstant regn det sidste døgns tid. Men trods dårligt vejr, skuffede denne lokalitet ikke:

LINUM (52.765878,12.876363)

En af mange ynglende Pungmejser, Linum
Landsbyen Linum ligger ca. 62 km nordvest for Alexanderplatz i Berlin. En times kørsel derud af autobahn og man kommer til et landskab, hvor store slag under 30-årskrigen blev udkæmpet - i dag er markerne fouragerings- og dansepladser for tusindvis af Traner. Hele 800 par yngler i området og de udgør ca. en trediedel af Tysklands samlede bestand. Som rasteplads under trækket er Linum noget helt specielt. De senere år er op mod 82.000 traner set raste i efterårsmånederne! Kommer man på autobahn mellem Hamburg og Berlin kan man ikke undgå at se mange af tranerne fra bilen, men kør ud i området og der åbenbarer sig nogle rastetal af Traner, som vel næppe ses i samme størrelsesorden andre steder. Ud over Tranerne, er Grågæs, Blisgæs og Sædgæs i tusindtal at finde overalt omkring Berlin. Igen er Linum området garant for gæs - i det sene efterår og om vinteren. 
Tager man ind i den lille østtyske landsby Linum, bliver man i foråret og om sommeren mødt af et skilt, som fortæller, at man er kommet til Tysklands Storkeby nummer Eins! 12 par skulle yngle i byen og mon ikke kirkeklokken holder pause nogle måneder om året, for der yngler storke på taget...

Høgesanger. Denne dog fra det nordvestlige Polen.
Inde i byen går en lille gade ned mod de talrige fiskedamme, som ligger lige nord for byen. De er klart et besøg værd. En række damme, søer og kanaler med rørskove(se kortet) er omkranset af en vej, ved hvilken der er lavet skjul og 3 tårne, så man kan overskue specielt dammene. Jeg har besøgt Linums damme 4 gange på forskellige årstider og der er altid noget at komme efter. Af mere interessante arter som yngler: Dværghejre, Rørdrum, Rødhovedet And, Drosselrørsanger(mange!), Flodsanger, Savisanger, Pungmejser(mange!), Skægmejser, Høgesanger, Pirol, Lærkefalk, Fiskeørn og Havørn (ses, men om de yngler i nærheden, ved jeg ikke), Sort Glente, Stor Tornskade, Trane, Hvid Stork, Hortulan. Bæver og Odder kan ses i kanalerne. Sølvhejre ses året rundt - i dag 2 sammen i en dam. Der kan ses mange andearter på næsten alle tidspunkter, mens vadefuglene kniber det mere med. I juni i år blev der set Brun Løvsanger.

Linum kan varmt anbefales!

Fotos fra d. 5. juli 2011:
Fugletårn med udsigt over en af dammene.
På platformen yngler Hættemåger og Fjordterner.
Sølvhejre

Sydlig Nattergal er noget mindre
sky end den danske fætter!



Fyrremejse.
Rødhovedet And med to juv.

Ynglende Rød Glente på jagt tæt på reden
(hvilket ikke er den generende gadelampe ;-).
Hvid Stork på et hus i Linum. De huse som har ynglende storke, har et skilt ved vejen som fortæller hvilken
ynglesucces deres par har haft de sidste 10 år.


Tårnfalkeunger i byens kirketårn
Hvid Stork på rede på kirken.







Vis stort kort

Ingen kommentarer:

Send en kommentar