mandag den 18. marts 2013

Amurfalken i Sydafrika

Amurfalken Falco amurensis er en lille falk, nært beslægtet med Aftenfalken, som den tidligere blev regnet for samme art med. Ligheden mellem de to arter er tydelig, men Amurfalken har dog sit yngleområde langt mod øst i Asien, hvor Aftenfalken er mere vestlig og bl.a. yngler i østeuropa. Østlige mongoliet, Kina og Sibirien er beboet af Amurfalken i sommerhalvåret, mens vinterhalvåret tilbringes i det sydlige afrika efter en flyvetur på over 14.000 km. Trækket bringer falken igennem bl.a. Thailand og Indien, hvor sidstnævnte gjorde sig negativt bemærket i efteråret 2012, da man "opdagede" at der foregik en storstilet jagt eller nærmere massakre på overnattende Amurfalke i den indiske delstat Nagaland. Se f.eks. dette klip om massakren: Massakre i Nagaland.

I Sydafrika overvintrer over 100.000 Amurfalke og de optælles hvert år i januar på mange af deres overnatningspladser (>20). Den største overnatningsplads kan ses i byen Newcastle i KwaZuluNatal, med ca. 20.000 overnattende Amurfalke hver aften fra starten af december til begyndelsen af april.

Jeg besøgte området i starten af marts og blev vidne til et gigantisk virvar af falke i luften over de få træer ved Allens Street, hvor overnatningen finder sted. Et utroligt syn, som varmt kan anbefales, hvis man er på de kanter - på den tid. Amurfalken kommer ind fra oplandet lige efter solen er gået ned og kredser i længere tid over sovepladserne. Videoen nedenunder er optaget lige efter solnedgang, og viser de mange falke. Mere fantastisk i virkeligheden.  I det meste af KwaZuluNatal ses Amurfalken sidde langs vejene på telefontrådene eller jage efter insekter over græsmarkerne. Op til 500 så jeg jage sammen over et græsområde i et bakket område. På den anden side af bakkerne få kilometre derfra var endnu 300 Amurfalke ude og jage. Imponerende!


Amurfalk from søren poulsen on Vimeo.

Der overvintrer også Aftenfalke i Sydafrika, men slet ikke i samme antal som med Amurfalken. Ud af de næsten 30.000 Amurfalke jeg nåede at se på rejsen i feb/marts, var måske højst 500 Aftenfalke. Generelt blev andelen af Aftenfalke lidt højere jo længere mod sydvest jeg kom. Begge falkearter var iøvrigt godt repræsenteret i højlandet og kunne ses noget af vejen op mod Drakensberg-bjergene.

Til sidst skal det også nævnes, at Lille Tårnfalk kan ses i Sydafrika om vinteren, hvor de ligeledes overnatter kollektivt - ofte sammen med Amurfalke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar