onsdag den 13. februar 2013

Krybskytteri en trussel mod næsehorn

Dette foto af Hvide Næsehorn
er lånt fra denne artikkel
Ved godt jeg bevæger mig off-topic en gang imellem, men sådan er det med en personlig blog - man kan gøre lige hvad man vil. Skrive hvad man har på hjertet og lige for tiden følger jeg meget med i situationen i Sydafrika, hvor vi tager ned om 10 dage. Vi lægger ud i Kruger NP, hvor der foregår en eskalerende jagt på næsehorn og en jagt på de krybskytter, som jager dem. Det nærmer sig krigslignende tilstande efter at den illegale jagt er eksploderet de sidste år.
Over 75% af verdensbestanden af næsehorn (hvid og sort) lever i Sydafrika. I de senere år er krybskytteriet tiltaget dramatisk og statistikken ser således ud for dræbte næsehorn (statistikken er alene fra Kruger!):

2010: 146, 2011: 252, 2012: 425 og 2013 ind til13/2: 66.

I år er 23 jægere blevet arresteret, mens der sidste år blev taget 73. Ofte har arrestationerne været voldsomme med ildkampe og med både sårede og dræbte som udfald. Krybskytterne forsvarer sig ofte med stor vildt rifler og AK47 geværer, så parkrangerne har måtte modtage speciel træning for at modgå dette. Militæret overvejes at blive sat ind mod jagten, som i bund og grund handler om hornene fra dyrene. Hornene kan indbringe over 300.000 kr pr kg i Asien og efterspørgslen er stigende for hornene, som i Asien pulveriseres og bruges i medicin.

Årsagen til den tiltagende jagt skal også ses i lyset af, at grænsen mellem Sydafrika og Mozambique er åbnet - hegnet mellem landene er taget ned efter man valgte at slå sydafrikanske Kruger NP sammen med Limpopo NP i Mozambique. Det har åbnet for at dyrene kan vandre frit over grænsen, men altså også åbnet for krybskytter fra det fattige land.

Sanparks (nationalparkerne) hjemmeside kan man følge med i kampen mod krybskytteriet. De er ligeledes på Facebook.

Der var ikke mange fugle i det her indlæg, og da slet ikke fra østkysten. Men det går nu nok...:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar