onsdag den 19. december 2012

Her er storken (også) velkommen...


Forholdet mellem naturen og mennesket kan man i nogen grad have sin tvivl, om det er en alliance eller en modsætning. At ”leve i pagt med naturen” giver nok ikke så meget mening i dag, som udtrykket nok gjorde før hen. I hvert fald ikke i vores del af verdenen, selv om nogen nok vil hævde at de gør det. Men mindst et sted er jeg løbet ind i et samspil mellem natur og mennesket, som lever op til det gamle udtryk:






I Sydindien, nogle kilometre ude af en sidevej til hovedvej 17 mellem Mysore og Bangalore i staten Karnataka, ligger den lille landsby, Kokrebellur (den staves på mange forskellige måder, hvis man slår den op på nettet!). I Kokrebellur lever man hovedsaligt af traditionelt landbrug og produktion af silke. Det har man gjort i årtier og ikke noget usædvanligt i det. Det mere odiøse er samspillet mellem mennesket og natur.



I landsbyen har der i århundreder ynglet Painted Storks Mycteria leucocephala og Spot-billed Pelicans Pelecanus philippensis, to arter som begge er på IUCN Red List over nærtruede arter.

Silkelarvens pupper i et hjemmelavet stativ

Fuglene yngler efter monsunen er overstået i efteråret i landsbyens figen- og tamarind-træer, sammen med arter som Nathejre, Bronzeibis, og Javaskarv.

Kolonierne af fugle er af landsbybeboerne værdsat som lykkebringere for en god høst, og tidligere var fuglenes guano en værdifuld gødning til markerne i området. Fuglene ødelægger dog høsten af frugten fra træerne, men dem erstatter naturforvaltningen i Mysore-distriktet ved at betale landsbyen et årligt beløb. Så alle er glade, og storke og pelikaner har en sikker yngleplads mange år endnu.



Vis stort kort

 







Flaps out!

Forøvigt betyder Kokrebellur noget i retning af "storkelandsbyen".
Billederne er fra marts 2009.

PS. Er man i området, er Srirangapatnam et besøg værd. Masser af fugle ved Kaveri-floden og selve landsbyen har en interessant historie. Ranganthittu Bird Sanctuary kan man nå på cykel fra Srirangapatnam.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar