torsdag den 8. marts 2012

Cambodia

Cambodia er et uland, og selv om der i disse år myldrer med turister ind i dette land, klemt mellem Laos, Vietnam og Thailand, virker det til trods for den omfattende turistindustri også som et uland.
Siem Reap er med verdens største religiøse område, Angkor templerne, magneten der samler alt hvad der kan gå og kravle af udlændinge i Cambodia op, og byen er de sidste år eksploderet i vækst og fremstår nu som et turistparadis hvad angår hoteller og restauranter i alle standarder og prisklasser. Her kan man få/købe - næsten - alt, og der er næsten heller ikke den service, der ikke udbydes.
Oriental Pratincole. 
1 ud af nok 50 som kunne ses i marsken ned mod Tonle Lap søen.
Jo godt nok inkluderer det også fugleture rundt i landet - der findes nemlig et selskab, som har specialiseret sig i at vise Cambodias fuglemæssige perler for eventyrlystne fuglekiggere. MEN med ét selskab og teorien om udbud og efterspørgsel, så giver sådan et monopol kronede dage for folkene i selskabet og knap så kronede dage for kunden. Økonomisk set! Det vender jeg tilbage til.
At se på fugle i Cambodia har været det vanskeligste af de lande jeg hidtil har besøgt. Her er grundene:

1. Varmen. Mellem kl. 9 og 10 om formiddagen har heden taget over fra den varme morgen, og det er næsten umuligt at bevæge sig rundt for at se på fuglene. De er iøvrigt også forsvundet ind i det køligere løv og man ser forbavsende få fugle i heden. Man kan se på fugle fra ca. kl. 6-9 og igen 16.30-18.15.

2. Manglende information/ manglende fugle"turist"industri. Enkelte lokaliteter er kendt, men meget er endnu uopdaget. Der findes kun et selskab som arrangerer ture og som ved noget om fuglene. Fugle er ikke i cambodianernes bevisthed som noget man kan opleve. Kun som noget der kan spises! Så man får heller ikke noget ud af feks at spørge befolkningen om vej til Bengal Florican. De ved ikke hvad det er for en fugl, selv om deres by er "kendt" for denne meget fåtallige art blandt ornitologer.

3. Guidede ture/selvguidet ture. Man kan komme til de kendte lokaliteter med det eneste selskab, som arrangerer ture. En tredages tur for bl.a. at se Giant Ibis og White-shouldered Ibis koster med dette selskab 900 usd, ca. 5000 kr. Det er meget, når man samtidig sammenligner med prisniveauet i Cambodia. Men de har rettighederne til områderne og det er møjbesværligt selv at arrangere transport og overnatning de pågældende steder. Jeg måtte opgive ibiserne - kunne komme til en landsby 1 times kørsel fra deres opholdsted, men kunne ikke vide, om jeg så havde transportmulighed det sidste stykke vej. Turen op til landsbyen ville forøvrigt tage 6 timer.

Knob-billed duck.
Fra marsken syd for Kompong Thom.
4. Manglende fugle. Man ser faktisk ikke ret mange arter, hverken når man bevæger sig rundt i byerne eller set fra bussen ude på landet. Jeg tror man i mange år har drevet jagt på alt, for at få stillet sulten. Den lange borgerkrig gav madmangel og en landsby begyndte feks. at spise store edderkopper, hvilket den dag i dag, stadig er på byens menukort. På vej til Phnom Penh, lagde jeg mærke til vejboder med slagtede ænder. De lignede Knob-billed Duck, og området vi kørte igennem havde vådområder, så det kunne være sandsynligt. Man ser heller ingen hejrer i de mange damme langs hovedvejene, som man ellers ville se, hvis man feks havde været i Indien. Skovene skulle til gengæld være fyldt med fugle i nordcambodia og Cardemoms Mountains i syd. Om man har kunnet lade fuglene være i fred i de områder pga de mange miner, som stadig findes fra Khmer Rouge-tiden, eller det skyldes lavere befolkningstæthed, ved jeg ikke. Det lykkedes dog også for mig at se en række arter ved et vådområde, så helt tomt er der ikke. Men generelt overraskende få fugle, fra få arter.

Marsken syd for Kompong Thom. 
De 15-20 km derud kan kun foregår med scooter, da vejen er i 
en meget dårlig forfatning. Men super-område!
Vil man til Cambodia for at se på fugle, skal man ikke gøre det alene. Det er simpelthen for dyrt og besværligt. En gruppe kan gøre det væsentligt billigere ved at leje firhjulstrækker og chauffør. Jeg fik dog set fugle i Cambodia, selv om det langt fra var på det aktivitetsniveau, jeg havde regnet med på forhånd. Men der kommer nok til at gå nogle år, før der er etableret en form for økoturisme i landet og før det så kan betale sig at se de store fuglemæssige seværdigheder ude i landskabet.

De få obs fra turen kan ses under Cambodia-siden.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar