mandag den 7. marts 2011

FORÅRSTRÆK - marts

Vinteren har endelig sluppet sit nådesløse greb og mildere vejr har indfundet sig. Sådan ser det ud her i begyndelsen af marts. Med de første dage med plusgrader og lunere vinde er der kommet lidt gang i fuglenes forårstræk.
Min første obs.dag her i marts gav fornemmelsen af bevægelse i fuglene som skal nordover og som det kan forventes på denne årstid, er det en art som Alliken som først ses på træklokaliteterne. Det sydøstlige Vendsyssel er vel et af de bedste områder i landet til at se et større træk af denne almindelige kragefugl. Ruten over Læsø til Sverige tager sit udgangspunkt i kysten mellem Nordmanshage og Stensnæs, hvor af Asaa og Gerå er punkter på denne strækning. De første 3700 er trukket ved Asaa den
4. marts og de næste uger skal nogle give nogle tusinde mere.

Ellers er det glædeligt at se, at havørne er begyndt at bevæge sig nordover til især Norge langs østksten. En optankning undervejs på denne rute af bl.a. fugleådsler må være grunden til at de nu ses derude. Både Nordmanshage og Asaa har haft havørne her i starten af måneden.

Sanglærkerne er også hurtigt afsted når vinteren slipper taget. Det finurlige ved deres træk på denne tid er, at der ses en hel del trække nord ved Asaa, mens man ved både Nordmanshage og Stensnæs overvejende ser sydtrækkende sanglærker! Ved Asaa kan man se enkelte sydtrækkende over havet, men hovedparten trækker sandsynligvis syd så langt ude, at de ikke kan ses fra havnen. Hvis sanglærkerne ses trække syd kommer de da ikke nordpå til det øvrige Skandinavien? Det gør de nok, men skal nok bruge flere forsøg inden det kommer så langt. Og så går trækket over en bred front.


Forventninger til marts: Der kommer gang i trækket af sangsvaner og det kunne tyde på at der bliver et ok træk af bl.a. canada- og grågæs bedømt ud fra rastetal i det østlige nord. og midtjylland. Vadefugle ankommer og kan ses på vaderne. Lidt rovfugle skal det nok blive til - musvåger, en enkelt eller to blå kærhøge og måske nogle trækkende vandrefalke. Sidst i marts skal der nok blive set fiskeørn og en mosehornugle dukker nok op ved Gerå. Ikke de store forventninger til småfuglene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar